Vår metode
D.A.H
Når vi jobber med kunder har vi som mål å utfordre kunden på en sånn måte at vi utvikler kunden og merkevaren strategisk riktig. For å få til det må vi sammen med kunden (!) identifisere og forstå det reelle behovet. Det gjør vi ved å oppfordre kunden til å ta et steg tilbake, der vi diskuterer hvem kunden er, hva merkevaren står for og hvilken posisjon de har i markedet. På den måten kan vi i større grad kontrollere budskapet og utvikle en løsning som svarer på det vi omtaler som det reelle behovet.
Før vi som byrå kommer inn i bildet har kunden ofte et generelt behov - behovet for å gjennomføre en fotoshoot eller behovet for en film. I slike tilfeller starter vi med definisjonen av det reelle behovet. Vi gjør samtidig kunden oppmerksom på forskjellen mellom behovet som de beskriver og det reelle behovet som ikke nødvendigvis er sammenfallende.
For å illustrere dette bruker vi et visuelt eksempel. Si at du skal pusse opp stua hjemme og neste steg i oppussingen er å henge opp et skap på veggen. For å få til dette vil mange hevde at de har et behov for en drill, som muliggjør oppheng av skapet. Men faktum er at drillen ikke er det reelle behovet, men heller et verktøy for å få løst en oppgave. La oss likevel være så rause å si at du har et behov for en drill for å komme videre. Men det reelle(!) behovet er hullet i veggen som du kan skape med drillen. Sånn tenker vi når vi jobber med prosjekter og kunder. På den måten får vi et riktig sluttresultat der kunden blir fornøyd.
Tradisjonelt jobbes det ut fra følgende metodikk. Kunden briefer byrået og det utarbeides et forslag til konsept eller kampanje. Deretter produseres innholdet før det er klart til levering. Det som imidlertid er skummelt med denne metodikken er at den i verste fall ikke fanger opp det reelle behovet, men kun et generelt behov. Til grunn ligger en (enkel tilnærming) prosess som sjeldent gir rom for å diskutere utfordringer/problemer grundig nok. Metoden kan illustreres med bildet under.
Derfor har vi utviklet vår egen arbeidsmetodikk som gir kunden et langt bedre utgangspunkt. Her liker vi å ta et steg tilbake og ber kunden starte med å beskrive det de hevder er sitt behov, før vi begynner jobben med å definere det reelle behovet. Det gjøres ved å sette seg godt inn i kunden, merkevarens verdier og posisjonen kunden har i markedet og alle utfordringer - la oss kalle det for strategisk tilnærming. Her skal alle forhold avdekkes og kunden må være aktiv. Når det er gjort sitter vi igjen med verdifull innsikt som danner utgangspunktet for vår idé til løsning. Når idéen er forankret hos kunden starter utviklingen av konseptet eller kampanjen. Når dere nå sammenlikner disse to måtene å jobbe på skjønner dere at det ligger mer grundig arbeid bak denne metodikken. Neste steg er design. Det er måten konseptet blir utformet på, slik at den treffer iht. distribusjon og kanalvalg, merkevareprofil og form. Halve jobben er nå og gjort og vi kan sette i gang med selve produksjonen før det hele skal leveres til kunden.
Dette er et spennende tema og høyst relevant arbeidsmetodikk. Kontakt oss om du trenger mer innsikt i måten vi jobber på.